DAMIT Logo NKFI Logo

A Damit Informatika Kft. a Kutatási és Technológiai Innovációs Alap finanszírozásával

Energia megtakarítást növelő és erőforrás igény csökkentő META-modell kutatása és a kapcsolódó fingerprint detektáló technológia kifejlesztése

tárgyában vezet projektet az Új Széchenyi Terv keretében. Ennek folyamatáról, illetve státuszáról folyamatosan tájékozódhat oldalunkon.

A kedvezményezett neve: Damit Informatika Kft.
A projekt címe: Energia megtakarítást növelő és erőforrás igény csökkentő META-modell kutatása és a kapcsolódó fingerprint detektáló technológia kifejlesztése
A szerződött projekt összege: 139 612 070 Ft
A szerződött támogatás összege: 87 333 883 Ft
A támogatás mértéke (%-ban): 62.55%
A projekt kezdésének dátuma: 2018. január 01.
A projekt befejezési dátuma: 2019. január 31.
A projekt azonosító száma: KFI_16-1-2017-0337

A project tartalmának bemutatása

A projekt célja egy olyan energia megtakarítást növelő és erőforrás igény csökkentő META-modell kutatása és fejlesztése valamint annak prototípusba való implementálása, amely szoftverdetektálási eljárásokat használható vállalkozások számára nyújt automatizált megoldást. Így bármilyen technológiai stack automatikus detektálása lehetővé válik a gyártóktól teljesen függetlenül, akár nyílt hozzáférés elérésével, minimalizálva így az informatikai infrastruktúra üzemeltetéséhez kapcsolódó detektálási feladatok manuális munka igényét. Ezzel jelentős energia megtakarítást eredményez a felhasználóknál, rendszerüzemeltetőknél, amely a fenntartható környezet és erőforrás gazdálkodást eredményezi.
Fejlesztésünk eredménye egy energia és erőforrás felhasználás csökkentő, automatizált fingerprinting meta modell, amely a szoftverdetektálási eljárások optimalizálását eredményezi. Jelen fejlesztés szempontjából az energia megtakarítás alapja az adat átvizsgálásának módszertanában található, olyan algoritmusok kialakításában, amellyel nem kell az összes tárolt adatot átvizsgálni, hanem csak a kártékonynak minősített kódokat. Ezt néhány könnyen azonosítható jellemzőből kellő bizonyossággal meg lehet állapítani, ezáltal egyszerre több ezer virtuális szervert üzemeltető rendszeren belül is hatékonyan alkalmazható a technológia, amellyel 30% energia takarítható meg a jelenlegi felhasználási feltételekhez képest. Ezen felül az automatizált technológiának köszönhetően 25% üzemeltetői erőforrás szabadul fel, amely a mai szakember hiány kezelésében előrelépés. A projekt a jelenleg szoftverdetektálási technológiák terén elérhető tudásszintet az alábbi funkcionális-, illetve teljesítményjellemzők terén hivatott meghaladni.